אבחון פסיכולוגי מורכב ממספר מפגשים, ובהם מתרחש תהליך הערכה של אישיותו ותפקודיו השונים של האדם. האבחון בודק את כוחותיו של הפרט, חזקותיו וחולשותיו, את המצב הקוגניטיבי, הרגשי והנפשי בו האדם שרוי, וכן מציע אפשרויות שונות לטיפול ולסיוע. האבחון נערך על-ידי פסיכולוגים קליניים שעברו תהליך הסמכה והכשרה בהתאם. באבחון נעשה שימוש במבחנים פסיכולוגיים שונים, לצד ראיונות ובדיקות קליניות ישירות. כאשר מדובר בילדים, לרוב ישולבו פגישות עם ההורים.
שלבי האבחון
שלב ראשון: שיחה עם ההורים
השיחה עם ההורים דרושה לשם קבלת מידע מקיף ככל האפשר על הילד. ההורים הם שיודעים לספר על חייו של ילדם, למן ההיריון והלידה, דרך גיל הגן ובית הספר, ועד לתקופה הנוכחית. שיתוף ההורים הוא חלק חשוב מתהליך האבחון.
שלב שני: מפגש היכרות עם הילד
מפגש היכרות עם ילד צעיר יתרחש בדרך כלל יחד עם ההורים, וייערך באמצעות משחק או ציור. עם ילד מבוגר יותר אפשר לשוחח באופן ישיר, עם או בלי נוכחות ההורים, ונער מתבגר יכול להחליט אם הוא רוצה לשוחח עם הפסיכולוג לבדו או לשתף את הוריו בשיחה.שלב שלישי:
מבחנים פסיכולוגיים
המבחנים הפסיכולוגיים מהווים חלק עיקרי בתהליך האבחון. פסיכולוגים בצפון מסבירים שהמבחנים מאפשרים לבחון באופן יסודי ובזמן מוגבל יחסית את עולמו הפנימי של הילד, וביכולתם להעיד על תפקודו במשפחה ובין חבריו, על קשייו בלימודים בבית הספר ועל מצוקתו הרגשית. המבחנים הפסיכולוגיים נחלקים לשני סוגים: מבחני אישיות ומבחני אינטליגנציה. בדרך כלל ניתן ואף רצוי לשלב בין שני הסוגים.
• מבחני אישיות בודקים את המבנה הנפשי של הילד, את כוחותיו, קונפליקטים מרכזיים באישיותו ואת מערכי ההגנה שפיתח כלפיהם, את יכולת ההסתגלות שלו, ואת מערכת הקשרים והיחסים שלו עם דמויות משמעותיות בחייו. מבחני האישיות גם מעריכים עד כמה הילד בשל ומוכן לעבור לשלב ההתפתחות הבא בחייו. הם עוזרים לאתר סבל נפשי, משברים וטראומות.
• מבחני אינטליגנציה בודקים את היכולת הקוגניטיבית של הילד בתחומים שונים: את יכולת הקשב והריכוז שלו, את הצלחתו או כישלונותיו בלימודים, את מהירות תפיסתו ויכולתו לארגן את מחשבותיו, את כישוריו הפסיכומוטוריים, את הקואורדינציה שלו ואת יכולתו או אי-יכולתו לתפקד תחת לחץ.
המבחנים שאנו עורכים לצד האינטגרציה של מכלול המידע שהובא לפנינו, המפגשים והשיחות עם הילד ועם הוריו, מאפשרים לנו לערוך אבחון פסיכולוגי מדויק של נקודות החולשה ומוקדי הכוח. אנו ממפים את הקשיים והבעיות של הילד ומציגים אותם לעומת כוחותיו וסגולותיו.
ולבסוף, האבחון הפסיכולוגי אינו נשאר בחלל הריק; הוא משלב המלצות לגבי אופן הטיפול והסיוע.