פסיכולוגים

הקשר בין דיכאון ונרקיסיזם

הקשר בין דיכאון ונרקיסיזםהפסיכולוגית והפסיכואנליטיקאית אליס מילר סבורה, כי הנרקיסיזם הוא תוצאה של “אני מזויף”, שהתקבע והשתלט על האני האמיתי. בספרה “הדרמה של הילד המחונן”* היא טוענת, כי
דווקא “הילד הטוב”, המחונן והרגיש, זה שמתאים את עצמו למה שההורים והסביבה דורשים ממנו ובעצם מוותר על צרכיו שלו, בכך שהוא ממלא אחר ציפיותיהם של אחרים ממנו הוא איננו מצליח לראות את העצמי האמיתי שלו. ילד כזה אינו יכול לבטא את רגשותיו ואת כעסו המצטבר והוא יפרוק אותם מאוחר יותר בהרסנות עצמית. רגשות שליליים שלא מצאו ביטוי, כמו קנאה, מבוכה ודיכאון, מביאים לכך שהאדם הבוגר יעשה הכול כדי להתכחש להם.

לקריאה נוספת: טיפול זוגי ברעננה

הוא מטפח תדמית ויוצר אשליה, ובכך מתרחק עוד יותר מהעצמי האמיתי שלו ומעמיק את הקרע בתוך אישיותו. ככל שהוא נחשב יותר מוצלח ומצליח כך מתחזק ומתקבע הדיכאון הסמוי בקרבו והופך להיות הרסני.

הסימפטומים של הנרקיסיזם

כל בן אדם שואף שיכירו בערכו ובסגולותיו המיוחדות. כולנו מעין נרקיסיסטים במידה זו או אחרת, אוהבים את עצמנו ושואפים שיאהבו ויכבדו אותנו. מתי נטייה זו הופכת להיות קיצונית? כיצד נדע אם מדובר בהתנהגות תקינה או בהפרעה נפשית?
יש כמה דרכים לאבחן מתי התנהגות מסוימת הופכת לסטייה משמעותית.
נרקיסיסט הוא אדם המגלה לפחות חלק מן התכונות ומן ההתנהגויות הבאות:
• כאשר הנו בעל תחושה מוגזמת של חשיבות והערכה עצמית
• כאשר הוא חייב להיות תמיד באור הזרקורים ובמרכז הבמה
• כאשר הוא בטוח שהנו אדם יחיד ומיוחד, ודורש שגם אחרים יכירו בכך
• כאשר הוא דורש הערצה ויחס מועדף בכל מקום בואו
• כאשר יחסו לאחרים יהיר ומתנשא ואיננו מרגיש אמפתיה כלפיהם
• כאשר הוא מקיים מערכות יחסים רבות וקצרות ואיננו מסוגל להתמיד במערכת יחסים קבועה
• כאשר המציאות היומיומית דלה בעיניו והוא מרגיש צורך עז בריגושים ובלקיחת סיכונים
• כאשר הוא מגזים בעישון, בצריכת סמים או באלכוהול
• כאשר הוא מגלה קושי בלתי רציונלי להתמודד עם אכזבות וכישלונות.

תפקיד הפסיכולוג המטפל

מטופל הסובל מהפרעה נרקיסיסטית מתקשה מאוד לתת לה ביטוי. תפקיד הפסיכולוג המטפל הוא לאפשר לו לתאר את סבלו ולתת ביטוי למצוקתו. עליו לגשש, להזדהות ולחשוף את עולמו הפנימי של המטופל, ובאופן זה לחשוף אותו להכרה בתחושות הקשות המלוות אותו ומשבשות את חייו.
הפסיכולוג המטפל יראה למטופל שהוא איננו אוהב באמת את עצמו אלא את האני המזויף שלו. דבר זה מונע ממנו את היכולת לאהוב ולקשור יחסים עם זולתו. על מנת להשתחרר ממצוקותיו עליו קודם כול ללמוד להפגין אהבה אמיתית כלפי האדם היחיד שיש לו שליטה עליו – הוא עצמו.